tiistai 15. maaliskuuta 2022

Näin minä tein omakustanteen


 Hei vaan, pitkästä aikaa! Syy siihen, että palaan Kirjoittamoon näin pitkän tauon jälkeen, näkyy kuvassa. Siinä se nyt on, se Käsikirjoitus, jonka vaiheista kerron paljon tässä blogissa.

Käsikirjoitus makasi omissa oloissaan monta vuotta. En juurikaan ajatellut sitä. Sitten huomasin, että yksi lapsenlapsistani - minulla on niitä viisi - täyttää kohta kahdeksan vuotta ja että kirjani päähenkilö on lähes samanikäinen. Päätin tehdä käsikirjoituksesta omakustanteen ja antaa kirjan syntymäpäivälahjaksi.

En tehnyt 2014 aloitettuun käsikirjoitukseen muita muutoksia kuin sen, että vaihdoin yhden nimen. Käytin käsikirjoituksen vielä Elina Koivusen Pääjalkainen -kustantamossa kommentoitavana; sieltä saa kustannustoimittajapalvelua maksua vastaan. Koivusellakaan ei ollut juuri mitään korjausehdotuksia. Sen hän sanoi ja sen tiesin itsekin, että kirjassa on ehkä turhan paljon aikuisiin vetoavaa sisältöä ja ollakseen puhdasoppinen lastenkirja, sen osuutta voisi vähentää. Annoin kaiken kuitenkin olla, sillä aikuisetkin saavat lukea Miinaa. 

Kirjan taitto ja ulkoasu on turkulaisgraafikko Kristiina Erkon käsialaa. Olen todella tyytyväinen yhteistyöhömme. Painosta huolehti kaarinalainen Painola. Painoonkin olen tyytyväinen, mutta minun olisi itse pitänyt huomata se, että kirja olisi lankasidottu. Nyt, kun se on liimasidottu, sivut eivät käänny sujuvasti. Lankasitominen olisi nostanut hintaa 200 - 300 euroa,

Omakustanteen tekeminen maksoi minulle kaikkineen noin 1800 euroa. Painos on 50 kappaletta. Olisin varmasti päässyt halvemmalla, jos olisin käyttänyt jotain omakustannepalveluja tai mitä näitä nyt on, mutta halusin tehdä kirjasta mahdollisimman hyvän joka tavalla.

Miinan saa lainata Varsinais-Suomen Vaski-kirjastoista ja sen voi ostaa laitilalaisesta Maamme-kaupasta. Paras keino sen lukemiseksi on  hankkia se täältä . 

Näin siis päättyi Käsikirjoituksen matka kirjaksi. Tuntui muuten tosi hienolta saada oma kirja käteen ja mikä ihmeellisintä - ja nyt olen ihan rehellinen - tunnetta ei vähentänyt yhtään se, että kustantaja olin minä itse eikä kukaan muu. Päin vastoin, nyt kirja on minun kirjani enkä ole tehnyt sen suhteen yhtään kompromissia.

Jos joku lukee Miinan, mitä tietysti lämpimästi suosittelen, olisin iloinen, jos kertoisit, mitä pidit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti