keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Bach vaan itsellesi

Yritän valita runoja analysoitavaksi. Seuraava tehtävä on nimittäin kolmen eri aikakausia edustavan runon analysointi. Valitsin kirjastosta  Harri Nordellin Sanaliekki äänettömyydessä, Arto Mellerin Elävien kirjoissa ja Marja-Liisa Vartion Runoja ja proosarunoja. Itse runot, analyysin kohteet, ovat vielä valitsematta.

Nordellin tyylikkäässä kirjassa on Tarja Roinilan Jälkisanat-niminen osuus, lievästi sanoen ylistävä arvio Nordellin runoista ja runoilijuudesta. Minä joudun taas kohtaamaan tyhmyyteni: en voi kiistää, etteikö Nordell "elävöittäisi runon ja mystiikan yhteyden" ja "todistaisi sitä, että vain särkynyt ja vajaa kieli voi tulla merkityksenmuodostuksen tapahtumapaikaksi", mutta enpä pysty tätä näkemäänkään. Vai miten se tulee esiin esimerkiksi tässä:

Minun kieleni on saveen neulottu,
ja näkemisen niityt kirkkaat.

Tai tässä:

Vain kuulla etääntyvän
puheen
lumen hitaan
putoilun valon, Bach

Ja bach vaan itsellesi, ei ymmärrä.

Mutta tietysti teen parhaani ja kirjoitan riittävän pitkän ja perusteellisen analyysin näistä tai joistain muista runoista. Runoanalyysi kun on siitä kiitollinen laji, että siinä ei ole yhtä totuutta.

Asiasta toiseen. Luen parhaillaan omakustannettua Intohimoisesti koukussa -romaania. Sen ovat kirjoittaneet Kreeta Palmi ja Maria Suortti, ilmeiset nimimerkit joiden taakse kätkeytynee joku tai jotkut muut. Kirjoittajista ei kerrota mitään, mikä on heti iso miinus mille tahansa kirjalle.

Kirja viehättää minua jotenkin, vaikka siinä on paljon puutteita. Tarina on ainakin tähän asti kekseliäs ja päähenkilöiksi on valittu kaksi keski-ikäistä naista.
Sanoinko romaani? Dekkari tämä taitaa olla.
Kirjassa käsitellään tärkeitä ja ajankohtaisia asioita, peliriippuvuutta ja vanhustenhoitoa. Ei ollenkaan huono tarina, ei. Kirjaparka olisi vain kaivannut kunnon kustannustoimittajan ja muutaman uudelleenkirjoituskerran.

Se, että kirja on omakustanne, ei automaattisesti tarkoita, että kirja olisi huono. Ainakaan kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti