maanantai 17. helmikuuta 2014

Kuinka kirjoitan kuunnelman

Tämä ei ole mikään kuunnelmankirjoitusopas, vaikka otsikosta voi niinkin päätellä. Otsikko on ennemminkin kysymys kuin vastaus.

Sain draamakurssista nelosen ja samalla siunauksen suunnitelmalle, jossa hahmottelin viimeisen kurssin tehtävääni. Aion siis kirjoittaa kuunnelman.

Tehtävä tuntuu juuri nyt mahdottomalta. En kuitenkaan sure sitä sillä tiedän, että pian helpottaa. Kun joku kirjoitustehtävä tuntuu vaikealta lohdutan itseäni ajattelemalla, että koskaan mikään kirjoitustyö ei ole jäänyt tekemättä sen takia, etten olisi keksinyt mitään. Tuskin nytkään jää.

Kuunnelmani on jo nyt ollut prosessi. Kirjoitin proosakurssilla pienen tarinan, josta en aikonut tehdä sen enempää. Työn arvioinut opettaja oli kuitenkin sitä mieltä, että tarina oli kiinnostava ja siitä voisi kirjoittaa vaikka kirjan. Niinpä jalostin tarinastani draamakurssilla kuunnelma-aihion ja kirjoitin pari kohtausta.

Kun odotin palautetta draamakurssin tehtävästä luin joitain kuunnelmaselostuksia ja -arvioita. Niissä tunnuttiin puhuttavan niin taidokkaista töistä, että menetin jo uskoni omaan kuunnelmaideaani. Se alkoi tuntua liian yksinkertaiselta ja myös vanhanaikaiselta. Uskoni palasi, kun draamakurssin opettaja nimitti palautteessa ideaani "kiinnostavaksi" ja "herkulliseksi". 

Tästä kirjoittamisessa paljolti on kysymys: uskosta omiin ideoihin. Täytyy uskaltaa valita monien, tulevien ja menevien ideoiden joukosta yksi ja sitten uskoa siihen.

En vielä tiedä, voinko kirjoittaa kuunnelmani valmiiksi. Tehtävän sivumäärä on rajattu ja saattaa olla, että sivuja tarvittaisiin enemmän kuin niitä on lupa käyttää. Annetulla määrällä pääsen kuitenkin pitkälle.

Kunhan nyt ensin aloittaisin.


6 kommenttia:

  1. Tiesitkö, että Loimaalla järjestetään vuosittain kuunnelmapäivät? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tiedän ja jos joskus saan kelvollisen kuunnelman aikaiseksi, voisin ehkä osallistua. Käsittääkseni kuunnelmapäiviin liittyy joku kuunnelmakilpailu.

      Poista
    2. Kyllä, muttei vissiin joka vuosi? Ex-mieheni, joka on paikallislehden toimittaja Turun seudulla, on osallistunut kilpailuun. Olipa kova poika kirjoittamaan muutenkin kuin työkseen, sillä osallistui novelli- ja näytelmä sun muihin kilpailuihin.

      Poista
    3. "Tästä kirjoittamisessa paljolti on kysymys: uskosta omiin ideoihin." Niinpä. Uskallusta ja uskoa.

      Poista
    4. Olen varmaan törmännyt mieheesi jossain jos hän on pyörinyt täällä pitkään. Tosin takavuosina järjestettiin paljon enemmän lehdistötilaisuuksia kuin nykyään.

      Poista
    5. Varmaan oletkin. Turun Tienoossa toimittanut 90-luvulta alkaen.

      Poista