keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Ruutu pimeänä

Nyt on jo keskiviikko, sen viikon keskiviikko, jonka lopussa oletin saavani kirjallisuustieteen perusteet -kurssin valmiiksi. Aika on tärkki, kuten A.Kallas sanoisi.

Kirjoitin äsken osaa, jossa kerroin kirjallisuustieteen historiasta. On hauska ajatella, miten noin sata vuotta sitten Englannissa hienoin mahdollinen opiskeluala oli englantilainen kirjallisuus. Kuvitella! Mitä, jos meillä kotimainen kirjallisuus nousisi nyt tuollaiseen arvoon: kotimaisen kirjallisuuden opiskelijat omistaisivat himotuimmat haalarit ja legendaarisimmat nimikkoravintolat, olisivat huippuhaluttuja seurustelukumppaneita ja älyllisesti, tietysti, verrattomasti kaikkien muiden yläpuolella. Heillä olisi varaa luoda hitaita, huvittuneita ja salaivallisia silmäyksiä joihinkin rassukoihin oikeustieteilijöihin tai tuleviin lääkäreihin.

Ei hassumpi kuvitelma. Siitäs saisivat, mokomat.

Kirjoittamisen opinnoissa on nyt kahden viikon draamajakso. Tehtävänä on kirjoittaa noin kolmen sivun mittainen, ehjä katkelma esimerkiksi näytelmää tai elokuvaa.

Näen tapahtumat usein kohtauksina jossakin elokuvassa. Olen monet, monet kerrat kehittänyt päässäni mitä herkullisimman - omasta mielestäni - tosielämään pohjautuvan minisarjan, hekotellutkin sille yksinäni ihan vedet silmissä. Tiedän, että olen.

Mutta nyt, kun minun pitäisi kirjoittaa tuollainen kohtaus, en saa mitään  päähäni saati ulos sieltä. Minulle ei ole koskaan tapahtunut mitään erikoista eikä hauskaa. Kellekään muullekaan ei ole. En kykene edes kuvittelemaan, että olisi.

Onneksi löysin vanhan opinnäytteeni siltä ajalta, kun opiskelin draamakirjoittamista (toden totta, olen opiskellut sitä!). Huomenna otan sen esiin, luen läpi ja saan toivottavasti taas kosketuksen tuohonkin lajiin.

Tiedän, että dialogin kirjoittaminen on hirmuisen hauskaa. Saa laittaa ihmiset sanomaan ihan mitä haluaa.

- Pirkon uusin näytelmä on valtava suksee.
- Näin on. Liput myytiin vartissa ja Lippupalvelun ovella on vartijat estämässä mellakoita.
- Facebookiin oli tullut satatuhatta tykkäystä päivässä.
- Se on kun sen osaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti