tiistai 1. lokakuuta 2013

Isä on perheen ulkojäsen

Harvoin, jos koskaan, olen lukenut kirjaa jossa mies kuvaisi naisia yhtä tarkkasilmäisesti kuin Joonas Konstig tänä vuonna ilmestyneessä teoksessaan Totuus naisista (Gummerus). Ehkä Sami Rajakylän Pätkärunoilija pääsi lähelle, mutta lähestymiskulma oli vähän toinen. Konstigin kirjassa päähenkilö, Tapani, on isä ja nimenomaan isän tunnoista on kyse.

Tapanilla on kaksi aikuisuuden kynnyksellä olevaa tytärtä ja vaimo, jonka mies luuli tuntevansa. Tavalliselta ja tavallisen onnelliselta näyttävässä perheessä tapahtuu kaikenlaista ja lopussa kaikki on kuten joskus ennen eikä mikään silti ole koskaan enää samaa.Konstig on omistanut kirjansa kaikille miehille, joilla on tyttäriä. Minä en antaisi tätä isänpäivälahjaksi ainakaan miehelle, jonka isyys tyttärien kanssa on tuore, sen verran raadollinen Konstigin isyyskuva on. Ei niin, etteikö Tapani osaisi rakastaa tyttöjään, päinvastoin: hän on valmis koska tahansa heittäytymään auton alle tai rikkomaan lakia tai antamaan kaikki rahansa tai ihan mitä tahansa vain rakkaudesta lapsiinsa. Tapani on loistava isä, oikein täyskymppi isäksi. Silti mikään, mitä hän tekee, ei riitä edes siihen, ettei isä tuntisi itseään armottoman ulkopuoliseksi.

Konstig osaa asettaa sanansa. Kirjassa Tapani miettii katkerana, miten niinä kertoina, kun heillä lapsille on huudettu tai niitä on kohdeltu kaltoin, tekijänä on ollut äiti eikä hän "---tunneköyhä Tapani, hän joka on aina tehnyt kaiken tyttöjensä vuoksi, oli synnytyssalista asti valmis tuhoamaan jokaisen joka uhkaa näitä, oli valmis risteyksissä syöksymään auton eteen jos sillä pystyisi sysäämään autoa edes sen verran, etteivät tytöt jäisi alle --- hän, joka teki kaksitoistatuntisia työpäiviä puolet 90-luvusta, että tytöillä pysyisi talo alla ja muutakin kuin neljänviljanpuuroa pöydässä ja että ne saisivat laulutuntinsa ja cd-soittimensa ja uudet talvikengät - häntä kohdellaan kuin olisi jotenkin söpöä että hän pitää huolta lapsistaan."

Ei käy isiä kateeksi. Ei ainakaan niitä, jotka tosissaan yrittävät eivätkä silti koskaan pääse perheen sisäpiiriin.

Lunastaako kirja lupauksensa ja kertoo totuuden naisista? Ikävä sanoa, mutta taitaa lunastaa.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti