lauantai 19. lokakuuta 2013

Mitä kirjoittaja tarvitsee?

Millaisessa paikassa ja millaisilla välineillä kirjoittaminen sujuu parhaiten?

En minä tiedä, tämä oli kysymys.

Olen kirjoittanut matkakirjoituskoneilla, sähkökirjoituskoneilla, pöytämallisilla tietokoneilla sekä kannettavalla. Lisäksi olen kirjoittanut käsin, kynällä ja paperilla.

Kirjoituspaikkojani ovat olleet keittiö, makuuhuone, olohuone, kellari sekä muutamat muut vaikeammin määriteltävät tilat. Olen istunut kaikenlaisten tasojen edessä useilla erilaisilla tuoleilla.

Sain oman työhuoneen viime keväänä. Siellä minulla oli oikea kirjoituspöytä, kunnon työtuoli ja ovi, jonka saatoin sulkea.

Lahjoitin juuri kirjoituspöytäni pois. Viime aikoina olen kirjoittanut enimmäkseen keittiön pöydän ääressä kannettavalla.

En osaa päättää tai sitten paikalla ei ole väliä. En kuitenkaan ole huomannut, että välineillä olisi merkitystä muuten kuin sillä tavalla, että niiden on parasta toimia. Enemmän merkitsee se, että ympärillä on hiljaista ja että koko ajan ei keskeytettäisi.

Aino Kallas kertoi kirjoittavansa nojatuolissa, lehtiö polviensa päällä. Se kuulostaa hirveän huonolta työasennolta, tuskin Kallaskaan aina teki niin.

Naiskirjoittajille epämääräiset, ei-ammattimaiset kirjoituspaikat taitavat olla tavallisia. Kirjoitusten syntyyn ei vaikuta niinkään toimiva työympäristö kuin se, että ylipäätään saa rauhallisen hetken kirjoittamiseen. Tämä koskee erityisesti pienten lasten äitejä.

Joskus ajattelen, että Lapissa (Lappi on minulle jonkunlainen Eldorado), jossain erämaamökissä, olisi ihana keskittyä kirjoittamiseen. Järkiminäni tietää totuuden eikä edes yritä.

Juuri nyt istun työhuoneessani. Tein itselleni uuden kirjoitustason kahdesta matalasta kaapista ja niiden väliin nostetusta puulevystä. Se toimii ja jos ei toimi, ei haittaa. Voin olla keittiössäkin. Keittiön vetovoima liittyy jääkaappiin.

En tiedä, missä ja miten olisi paras kirjoittaa. Sen olen kuitenkin huomannut, että missä ja millä tahansa voi tehdä työtä.

Enemmän kuin kirjoittamisen paikka, tuloksen syntymiseen vaikuttaa se, että saa itsensä asettumaan siihen paikkaan ja aloittamaan työn.  

4 kommenttia:

  1. Kirjoittelin aloittamisen vaikeudesta blogitekstin 29. heinäkuuta, siis noin niinkuin ryhtymisestä ylipäätään. Kirjoittamisen kanssa mulla on aina ollut ongelmia, mutta esimerkiksi lehtikolumnit on päkitetty valmiiksi pöytäkoneen ääressä joku katti sylissä. ja tietysti yöaikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko pn paras inspiraatio. Ihailen ihmisiä, jotka pystyvät valvomaan yöllä ja tekemään jotain järkevää; itse en kykene muuhun kuin makaamaan tiedottomana ja kuorsaamaan.

      Poista
  2. IMinulla auttaa kirjoituspaikan vaihto. Pöytäkoneeseen ja työjuttuihin siinä ympärillä liittyy paljon raskaita ajatuksia, niin että pakenen läppärin kanssa keittiöön ( ! ) ja olohuoneeseen. Joskus kirjoitan sängyssä, mutta välttelen sitä.
    Kirjoitan myös autossa. Siellä saa olla rauhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittiössä on viihtyisää ja tässä keittiössä, josta sinä puhut, erityisen viihtyisää. Mutta on minullakin se jääkaappi vieressä...

      Poista